Jest uważana za jedną z najzdrowszych diet, którą możemy kontynuować do końca życia. Nie jest typową dietą odchudzającą ograniczającą się do wybranych składników odżywczych, powodującą ciągłe uczucie głodu, czy zjadanie niesmacznych, często jednostajnych posiłków.
Dieta śródziemnomorska jest popularna głównie we Francji, Włoszech, Hiszpanii. Ciepły klimat sprzyja nawykom żywieniowym obecnych mieszkańców. Stosowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednio zestawione posiłki zapobiegają chorobom cywilizacyjnym takim jak nadciśnienie, niewydolność serca, otyłość, czy hiperlipidemii. Znacząco obniżają ryzyko zatorów oraz zawału serca.
Co jeść na diecie śródziemnomorskiej? – produkty zalecane i zakazane
świeże warzywa i owoce
pełnoziarniste pieczywo
kasze, pełnoziarniste makarony
owoce morza
ryby
tłuszcze: oliwa z oliwek
orzechy, migdały
przyprawy ziołowe (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia itp.)
czosnek, cebula dodawanych w dużych ilościach do sałatek,sosów
Przygotowanie posiłków jest łatwe i nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Potrawy są głównie gotowane na parze lub w wodzie, pieczone w folii, bądź grillowane. Do minimum ogranicza się tłuszcze zwierzęce, zastępując je oliwą z oliwek, którą wykorzystuje się w dużych ilościach do przygotowywania np. sałatek. Sałatki podaje się często jako osobny posiłek.
Dieta śródziemnomorska ponadto wyklucza mięso wieprzowe (dopuszcza – wyjątkowo drób), na rzecz świeżych ryb oraz owoców morza. Dopuszczalne jest picie (w umiarkowanych ilościach) wina – najkorzystniej czerwonego.
Dodatkowe zalecenia dla osób stosujących dietę śródziemnomorską:
zrezygnuj z białego pieczywa oraz słodyczy
zagęszczanie zup, sosów mąką lub śmietaną jest zabronione
sól zastąp ziołami (bazylia, oregano itp.)
nigdy nie używaj tej samej oliwy do powtórnego smażenia
ogranicz w diecie wędliny, mleko, mięso (głównie czerwone – wołowina, wieprzowina)
pij 1,5 – 2 litra wody niegazowanej
Dieta śródziemnomorska – efekty w odchudzaniu
Osoby chcące zrzucić zbędę kilogramy nie powinny przyjmować więcej niż 1200 kcal dziennie w tym 40 g z tłuszczów. Posiłki powinny być jedzone regularnie w podobnych odstępach czasu. Nie możemy również zapomnieć o ćwiczeniach fizycznych – minimum 3 razy w tygodniu po 60 minut. Stosując te zasady możemy schudnąć nawet 4-5 kilogramów miesięcznie.