Owsianka jest pełnowartościowym produktem idealnie nadającym się na pierwsze śniadanie, niestety niedocenianym przez większość z nas. Niski indeks glikemiczny powoduje, iż jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona przez nasz organizm. Dzięki temu na długo pozostawia uczucie sytości. Węglowodany zawarte w płatkach owsianych dostarczają nam zastrzyk energii na cały dzień a ich niska cena i wysoka wydajność sprawiają, że są znakomitym pomysłem na pyszne i tanie śniadanie.
Ich właściwości sprawiają, że dostarcza nam cenne witaminy: E, PP, B1, B6 oraz minerały takie jak magnez, czy selen. Jest bogata w łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (najkorzystniejsze dla naszego organizmu). Ponadto owsianka jest bogata w błonnik. Jego działanie możemy przybliżyć do „szczotki” wymiatającej wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny zalegające w naszym organizmie niekiedy przez długie lata.
Polecana jest szczególnie osobom mającym problemy z układem pokarmowym, gdyż doskonale radzi sobie z niestrawnością oraz zaparciami. Ponadto płatki owsiane opóźniają proces starzenia organizmu, dzięki zawartej w niej przeciwutleniaczom, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. W sklepach kupić możemy płatki owsiane górskie i błyskawiczne, ja zdecydowanie polecam te pierwsze, ponieważ są one mniej przetworzone. W przeciwieństwie do płatków owsianych błyskawicznych wymagają jednak gotowania a nie tylko zalania wrzątkiem i to jest ich jedyna wada.
Właściwości płatków owsianych
- obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
- wpływają korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
- dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów
- łagodzą stany depresyjne
- skutecznie zwalczają zmęczenie
- chronią przed nowotworami oraz miażdżycą
- zapewniają większa sprawność fizyczną i psychiczną
- skutecznie likwidują uczucie głodu
- zapewniają uczucie sytości na wiele godzin(3-4h)
- wspomaga proces odchudzania
Przepis na płatki owsiane na mleku
Osobiście polecamy płatki owsiane górskie przygotowane na mleku. Podawane z suszonymi bakaliami takimi jak rodzynki, morele, orzechy, czy figi. Możemy również dodać banana pokrojonego w plasterki lub słodkie jabłko starte na tarce ( małe oczko). Owsiankę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zalewamy ją gorącym mlekiem i odstawiamy do rana. Bakalie również zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Następnego dnia ponownie zalewamy owsiankę mlekiem i dodajemy bakalie. Czasem, gdy nie mam zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Płatki po prostu zalewam gorącym mlekiem dodaje bakalie i odstawiam na 5-10 minut do zmięknięcia. Po tym czasie owsianka jest gotowa do jedzenia.
Alternatywą może być przygotowanie płatków owsianych na wodzie – płatki górskie gotujemy przez około 7 minut(z rodzynkami), po lekkim przestudzeniu dodajemy do nich dwie łyżki jogurtu naturalnego, serek twarogowy, banan i łyżkę oleju rzepakowego. Takie płatki owsiane z jogurtem również smakują wyśmienicie.