Zakwas z buraków jest domowym lekarstwem na wiele dolegliwości. Znany od lat, niestety przez wiele osób niedoceniony. Robimy go głównie na Wigilię, aby przygotować pyszny czerwony barszczyk z uszkami. Jednak nie każdy wie, że możemy go również pić samodzielnie. Schłodzony doskonale orzeźwia, zaś podany na ciepło przyjemnie rozgrzewa nasz organizm od środka. Dlatego warto go zrobić nieco więcej, zamknąć szczelnie w butelce i włożyć do lodówki.

 Podczas procesu fermentacji buraków powstaje kwas mlekowy, to właśnie dzięki niemu kiszonki są tak zdrowe. Lekarze i specjaliści do spraw żywienia coraz częściej podkreślają korzystny wpływ kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm, oraz wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Kiszonki w naszej diecie są nieocenione, szczególnie poleca się je osobom które przybywają na diecie, gdyż regulują przemianę materii i oczyszczają organizm. Jeśli chcesz zachować na długo lata zdrowie, młodość oraz witalność, to nie zapominaj o włączeniu do swojego menu kiszonek. Efekty ich działania zobaczymy bardzo szybko.

Jego picie zalecane jest dla osób, które stosują dietę warzywno owocową dr Dąbrowskiej, jako środek na oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów, które kumulują się w naszym organizmie przez lata.

Zakwas z buraków dla dzieci

Zakwas z buraków nie tylko powinny pić osoby dorosłe, zalecany jest również dzieciom, gdyż działa jak naturalny probiotyk, regulujący florę bakteryjną jelit oraz wspomaga trawienie. Co robić żeby dzieci przestały chorować? – spróbuj podawać im zakwas z buraków, który naturalnie wzmocni ich odporność.
Trzeba jednak powoli przyzwyczaić dzieci do jego smaku. Na początku zaczynać od małej łyżeczki, stopniowo zwiększać dawkę. Najlepiej zakwas z buraczków zrobić samodzielnie w domu i z buraków ze sprawdzonego źródła. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że jest 100% zdrowy i nie zaszkodzi naszemu maluszkowi.

Od kiedy można stosować zakwas z buraków u dzieci?

Z informacji znalezionych w internecie, 11-12 miesiącu można zacząć stopniowo podawać zakwas z buraków i obserwować reakcję dziecka. Jeśli nic się nie dzieje zwiększamy ilość.

Zakwas z buraków: właściwości odchudzające

  • poprawia trawienia
  • ułatwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów
  • oczyszcza i odtruwa organizm ze złogów i toksyn
  • działają silnie zasadotwórczo
  • reguluje przemianę materii

Zakwas z buraków: właściwości zdrowotne

  • wzmacnia odporność
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu
  • polecany przy uczuciu ciągłego zmęczenia
  • polecamy przy problemach żołądkowych; zgadze, nadkwasocie itp.
  • polecany przy anemii, przy niskim poziomie hemoglobiny, przy obfitej miesiączce
  • stosowany w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości
  • wspomaga prace nerek i wątroby
  • działa jak naturalny probiotyk
  • działa krwiotwórczo
  • buraki zawierają dużą ilość kwasu foliowego, który jest bezcenny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega wadom rozwojowym u płodu
  • zwiększa przyswajalność żelaza
  • działa jak napój energetyczny – dodaje energii i siły
  • wykazuje działanie antynowotworowe
  • polecany przy zaparciach
  • łagodzi dolegliwości związane z menopauzą

Zakwas z buraka: uroda

  • wzmacnia włosy (wpływa na ich gęstość i połysk) i paznokcie
  • ładniejsza cera: wygładzają skórę i poprawia jej elastyczność
  • pomocny w leczeniu trądziku (ze względu na swoje właściwości oczyszczające organizm) i czyraków
  • regularne picie zakwasu buraczanego chroni skórę zmarszczkami i nadmiernym starzeniem
  • leczy łuszczycę

Zakwas buraczany: jak i kiedy pić?

Zakwas buraczany pijemy rano nadczo, na surowo lub delikatnie podgrzewamy. Możemy doprawić go do smaku sokiem z cytryny. Wypijany przed posiłkiem hamuje nadmierny apetyt. Ukiszone buraczki, możemy wykorzystać do zrobienia pysznej i zdrowej surówki.

Jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce?

Odpowiednio przygotowany zakwas buraczany, można przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc i nic mu się nie stanie. Oczywiście musimy go systematycznie sprawdzać, przed każdym spożyciem, czy nie stracił swojego smaku i czy na jego powierzchni nie robi się pleśń.