Ryby to cenne źródło wartościowych kwasów tłuszczowych omega 3. Dostarczają nam pełnowartościowego białka, wiele cennych witamin (A, D i B) oraz składników mineralnych (głównie jodu). Są nieocenione dla naszego zdrowia i urody. Zapobiegają wielu chorobom i skutecznie walczą z już istniejącymi.

 

Dieta zawierająca tłuszcze jedno i wielonasycone powoduje obniżenie złego cholesterolu we krwi, który jest główną przyczyną chorób serca. Spożywanie tłuszczów omega 3 wpływa pozytywnie na układu krążenia, układ nerwowy ( mózg, narząd wzroku ) oraz układ immunologiczny (skutecznie wzmacniający naszą odporność).

Nasza dieta powinna zawierać jak najwięcej ryb morskich takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki czy skorupiaki. Powinniśmy je jeść przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Najlepszą metodą przyrządzania ryb jest ugotowanie ich na parze, bądź pieczenie w folii. Również ryby świetnie smakują wrzucone na grilla. Tylko w taki sposób zachowamy wszystkie cenne składniki odżywcze, a nasza rybka nie będzie zawierać dodatkowych szkodliwych tłuszczy nasycony w postaci oleju. Ryby są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nie zawierają zbyt dużo kalorii, oczywiście, jeśli nie będziemy ich smażyć w panierce i na głębokim oleju.

Wiele drogocennych tłuszczy omega 3 zawierają również orzechy włoskie, migdały, siemię lniane czy oliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy je uwzględnić w przygotowywaniu codziennych posiłków.