porady dietetyczne i wiadomości

Masło czy margaryna? – co wybrać?

Pieczywo posmarowane masłem bądź margaryną to w wielu polskich domach codzienna rutyna. Czy jednak ta „tradycja” jest korzystna dla zdrowia? Czy tego typu smarowidła powinny gościć w codziennej diecie? Przeczytaj i dowiedz się, czy lepiej używać masła czy margaryny. Znajdź odpowiedź na odwieczny spór naukowy!

Czytaj dalej
porady dietetyczne i wiadomości

Dieta śródziemnomorska: zdrowa dieta dla wszystkich

Jest uważana za jedną z najzdrowszych diet, którą możemy kontynuować do końca życia. Nie jest typową dietą odchudzającą ograniczającą się do wybranych składników odżywczych, powodującą ciągłe uczucie głodu, czy zjadanie niesmacznych, często jednostajnych posiłków.

Dieta śródziemnomorska jest popularna głównie we Francji, Włoszech, Hiszpanii. Ciepły klimat sprzyja nawykom żywieniowym obecnych mieszkańców. Stosowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednio zestawione posiłki zapobiegają chorobom cywilizacyjnym takim jak nadciśnienie, niewydolność serca, otyłość, czy hiperlipidemii. Znacząco obniżają ryzyko zatorów oraz zawału serca.

Czytaj dalej
porady dietetyczne i wiadomości

Płatki owsiane na pierwsze śniadanie

Owsianka jest pełnowartościowym produktem idealnie nadającym się na pierwsze śniadanie, niestety niedocenianym przez większość z nas. Niski indeks glikemiczny powoduje, iż jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona przez nasz organizm. Dzięki temu na długo pozostawia uczucie sytości. Węglowodany zawarte w płatkach owsianych dostarczają nam zastrzyk energii na cały dzień a ich niska cena i wysoka wydajność sprawiają, że są znakomitym pomysłem na pyszne i tanie śniadanie.

Czytaj dalej
porady dietetyczne i wiadomości

Zakwas buraczany naturalny probiotyk

Zakwas z buraków jest domowym lekarstwem na wiele dolegliwości. Znany od lat, niestety przez wiele osób niedoceniony. Robimy go głównie na Wigilię, aby przygotować pyszny czerwony barszczyk z uszkami. Jednak nie każdy wie, że możemy go również pić samodzielnie. Schłodzony doskonale orzeźwia, zaś podany na ciepło przyjemnie rozgrzewa nasz organizm od środka. Dlatego warto go zrobić nieco więcej, zamknąć szczelnie w butelce i włożyć do lodówki.

Czytaj dalej